12 November 2012

Qepa dhe dobitë e saj!

Qepa është një nga bimët e pasura me quercetin. Hulumtimet tregojnë se qepa parandalon zhvillimin e kancerit. Qepët kanë një shumëllojshmëri efektesh mjeksore. Kolonët e hershëm amerikan i përdornin qepët e egra për të trajtuar ftohjet, kollitjet dhe astmën, poashtu për të sprapsur(larguar) insektet. Në mjekësin kineze, qepët janë përdorur për të trajtuar: anginën, kollitjet, infeksionet bakteriale dhe probleme të frymëmarrjes.
Qepa është e njohur për efekte e uljes së sheqerit në gjak, për dobitë kardiovaskulare. Qepa ndihmon gjıthashtu shëndetin gastrointestinal, së bashku me hudhrën ka një funksion mbrojtës kundër kancereve të shumta duke përfshirë edhe kancerin ovarian. Por në përgjithsi ka një aktivitet anti-inflamator dhe anti-bakterial.
Një filxhan përmban 61 kalori, 3 gram karbohidrate dhe aspak yndyrna. Por nëse keni refluks dhe hiperacididet në lukth nuk preferohet të përdoret pasi që shton më tepër ate.
Jane te njohura theniet popullore se me ngrenien e qepes behemi me te fuqishem dhe te shendoshe, ndersa shkenca e ka vertetuar kete.
Qepa permban vitaminat A, 81, 82, C, E, kalcium, hekur, fijeza, kripera minerale, si dhe hormone bimore te ngjashme me insulinen. Perdorimi i rregullt i qepes ul nivelin e kolesterines se keqe LDL. ndersa e rrit nivelin e kolesterines se mire HDL.
Perberesit e qepes nxisin gjakezimin mukozes, pengojne procesin e kalbjes, rrisin oreksin, largojne gazrat dhe e pastrojne gjakun, ndersa lengu i qepes forcon muskujt e zemres

0 comments:

Post a Comment